Dorn methode

Dorn methode

De oorsprong van de methode is zoals bij de meeste natuurtherapieën al oeroud. De medicijnmannen van de Noord-Amerikaanse indianen noemden het ‘de Poortgeneeswijze’, omdat zij begrepen dat men via de ruggengraat en de zenuwbanen die zich tussen de wervels uit vertakken, toegang kan krijgen tot verschillende lichaamsdelen en zo pijn kan verlichten.
De methode is genoemd naar Dieter Dorn, omdat hij de werkwijze heeft verfijnd en gemoderniseerd.

Bij veel mensen zijn de benen niet even lang. Meestal is er door een verkeerde houding ruimte ontstaan in een heupgewricht. Dan gaat het bekken scheef staan, raakt het heiligbeen verkleefd en trekt de ruggenwervel in allerlei bochten. Daardoor kunnen zenuwbanen naar organen en weefsels toe afgekneld worden.

De Dorn methode is een eenvoudige, maar effectieve manier om de stand van wervels en gewrichten te corrigeren. Er komen geen injecties, medicamenten of instrumenten aan te pas. ik gebruik alleen mijn handen. Met drukkende bewegingen hef ik de ongelijke beenlengte en de scheefstand van het bekken op, maak ik het heiligbeen los en zet ik de rugwervels op hun plaats zodat de gekromde wervelkolom weer recht komt te staan.

Essentieel bij de Dorn methode is dat de correcties worden uitgevoerd terwijl het lichaam in beweging is. Dat voorkomt dat de spieren direct de botten weer in de aangewende verkeerde stand trekt.

Hoewel het een zachte therapie is zonder bijwerkingen, mag de Dorn-methode niet worden toegepast bij zwangere vrouwen, bij mensen met verlamming, osteoporose, tumoren, botbreuken, hoge koorts en ontstekingen en bij mensen die langdurig intensief prednison of cortisol hebben gebruikt.

De Dorn-methode is heel goed te combineren met een Breuß massage.

Hoe gaat het in zijn werk?
Eerst onderzoek ik of uw benen wel even lang zijn. Bij een verschil in beenlengte gaan we dat opheffen. Ik behandel uw heupgewricht en eventueel uw kniegewricht en u krijgt oefeningen om thuis te doen.

 

Dan werk ik aan uw bekkenstand en uw heiligbeen.
Daarna kijken we naar de kromming van uw wervelkolom.
Met de druk van mijn duim zet ik wervels in de goede stand terug.

 

Dieter Dorn (geboren in 1938) ontwikkelde zijn methode in de jaren ’70, nadat hij zelf met een duimdruk van zijn rugpijn afgeholpen was.