Ontlastingsanalyse
Ontlastingsanalyse
In het spijsverteringskanaal zitten vooral bacteriën die nuttig zijn voor het lichaam. Ze verteren voedsel, beschermen tegen infecties, houden de darmwand sterk en gezond en produceren vitamines en hormonen. Maar er zijn in de darmen ook vaak ziekmakende bacteriën, gisten/schimmels of ontstekingen aanwezig.
De samenstelling van de darmflora kan verstoord raken. Bijvoorbeeld doordat er elders in het lichaam (maag, gal, alvleesklier) iets mis is of door verkeerde of eenzijdige voeding of stress. Dan worden de taken van de darmflora niet meer goed uitgevoerd en gaan de schadelijke bacteriën en gisten/schimmels etc. de gezondheid ondermijnen.
Hoe gaat het in zijn werk?
U krijgt een testset mee naar huis: een testbuis en een afnameprocedé.
In de bijgeleverde envelop stuurt u het analysemateriaal per post naar het laboratorium.
In het laboratorium laat ik uw ontlasting onderzoeken op:
- Afwijkingen in de kleur, de consistentie (= stevigheid) en de pH-waarde (= zuurtegraad)?
- Worden eiwitten, koolhydraten en vetten goed verteerd?
- Zijn er in de dunne darm voldoende goedaardige bacteriën aanwezig om het voedsel te absorberen? En zijn er niet te veel ziekmakende bacteriën?
- Bevat de dikke darm genoeg nuttige bacteriën om het immuunsysteem op peil te houden? En niet te veel schadelijke bacteriën?
- Zijn er bepaalde schimmels of gisten aanwezig?
Zijn er ontstekingen aanwezig die de darmwand kunnen aantasten, denk aan Colitis of Ziekte van Crohn?
Het is ook mogelijk de ontlasting te laten testen op de aanwezigheid van parasieten en de bacterie zoals de Helicobacter pylori, die maagproblemen veroorzaakt.
Wanneer de uitslag van het onderzoek binnen is, gaan we verder met de diagnose. Daarna bespreken we samen welke methode om tot verbetering te komen het beste bij u past. Bijvoorbeeld een microbiologische therapie om uw immuunsysteem te reguleren en uw spijsvertering op orde te brengen met Oligotherapie.
Ook uw voedingspatroon moet worden aangepast.