Oligotherapie

Oligotherapie - spoorelementen

Het Griekse woord ‘oligo’ betekent weinig. Oligo-elementen zijn mineralen die slechts in zeer kleine hoeveelheid in ons lichaam voorkomen. Ze worden daarom ook wel spoorelementen genoemd.

Hoewel de totale hoeveelheid oligo-elementen in een volwassen lichaam op een theelepeltje past, zijn ze van groot belang voor het aansturen van onze lichamelijke functies. Ze activeren namelijk de enzymen.

Dat zijn lichaamseigen eiwitverbindingen die als katalysator optreden voor stofwisselingsprocessen, bij spijsvertering en celademhaling. Een tekort aan spoorelementen kan ons enzymsysteem blokkeren, waardoor ons immuunsysteem verzwakt.

Belangrijke spoorelementen zijn o.a. chroom, fluor, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, selenium, kobalt en zink. Het lichaam maakt ze zelf niet aan. We moeten ze dus via onze voeding opnemen.

De oorzaak van een tekort aan oligo-elementen ligt vaak in de darmen. In een normale darmflora bestaat een evenwicht van goede en schadelijke bacteriën en schimmels. De balans kan verstoord raken door onvolwaardige voeding, belasting door zware metalen, overmatig gebruik van drugs en alcohol en door stress.

Uit laboratoriumtesten wordt duidelijk welke spoorelementen bij u te weinig aanwezig zijn. Wanneer u de ontbrekende mineralen dan inneemt, wordt uw enzymsysteem geactiveerd. Daardoor gaan uw lever, nieren, huid, longen, maag en darmen opgeslagen afvalstoffen uitscheiden.

Zo krijgt u weer een evenwichtige darmflora en kunnen uw darmen weer voldoende voedingsmiddelen en mineralen uit uw voeding absorberen.

Hoe gaat het in zijn werk?

 Uit de bloedtesten blijkt van welke spoorelementen u een tekort hebt. U krijgt die aangeleverd in een glazen flesje met een maatbekertje erbij.

U neemt de oligo-elementen in onder de tong. Daar is het mondslijmvlies dun en liggen de bloedvaatjes dicht tegen het oppervlak aan. Zo worden de mineralen direct in het bloed opgenomen en kunnen ze meteen uw enzymsysteem aansturen.

Spoorelementen worden gemaakt op basis van plantensappen.

 

De Oligotherapie is ontwikkeld door de Franse arts
Jacques Ménétrier (1908 – 1986).