Richard J Smit

Natuurgeneeskundig therapeut
Natural Health Practitioner

Heilzame paddenstoelen

Ik maak al jaren met zeer goede resultaten gebruik van heilzame paddenstoelen in mijn praktijk. Paddenstoelen maken sinds duizenden jaren deel uit van onze voeding en het gebruik als medicinaal kruid hoort daarom thuis in de kruidengeneeskunde. Paddenstoelen zijn onmisbaar voor al het leven op aarde voor plant, mens en dier. Het is een van de grootste en meest succesvolle organismen ter wereld. Veel paddenstoelen zetten het dode materiaal om ons heen om in bruikbare materialen die andere organismen (boom, mens en dier) weer kunnen inbouwen in hun lichaam. Er zijn schimmels gevonden van 8,9 km in doorsnede, zij vormen daarmee de grootste organismen ter wereld. Paddenstoelen leven in veel gevallen in symbiose met bomen d.w.z. dat er een samenwerking is waarbij de paddenstoel energie krijgt die door de boom is verkregen door fotosynthese in ruil voor voedingsstoffen die worden opgenomen uit de bodem en voor bescherming tegen ziekteverwekkers uit de grond. Veel soorten paddenstoelen hebben een voorkeur voor bepaalde soorten bomen om in symbiose te leven of om op te parasiteren.

 

Cordyceps (Cordyceps sinensis)Paddenstoelen hebben op de mens altijd een geheimzinnige indruk gemaakt door hun vreemde vormen, kleuren en de ongewone snelheid waarmee ze groeien. Ze worden al eeuwenlang gebruikt als voedsel, vooral in de winter als er voedselschaarste was, en voor medicinaal gebruik.
Het bekendste voorbeeld voor medicinaal gebruik is Penicillium (geslacht van de penseelschimmels) waar ontelbare mensen en dieren hun leven aan te danken hebben. In de voedingsindustrie worden schimmels gebruikt voor het bereiden van wijn, bier, yoghurt en kaassoorten zoals Roquefort etc.

Reishi (Ganoderma lucidium) De Chinezen vereren paddenstoelen al 3000 jaar omdat ze de kwaliteit van het leven en de gezondheid verbeteren en het immuunsysteem ondersteunen. Sommige zeldzame paddenstoelen waren hun gewicht in goud waard. Dit is nog steeds het geval bij de wilde Cordyceps sinensis die gevonden wordt op de hoogvlakte van Tibet.

 

Volgens de Nederlandse wet mogen in informatie over voedingssupplementen geen specifieke ziekten genoemd worden waarvoor de middelen een genezende werking zouden hebben.

Coriolus Coriolus (trametes) versicolor

 

Alle heilzame paddenstoelen hebben immuunstimulerende eigenschappen en bezitten een scala aan werkzame stoffen. De meest bekende en interessantste stoffen zijn polysacchariden. Dit zijn grote, vertakte moleculen die uit kleinere eenheden van suikermoleculen opgebouwd zijn en die vooral een sterk stimulerende werking hebben op ons immuunsysteem. Verder bezitten ze ook aminozuren, spoorelementen zoals ijzer en selenium en B-vitamines.


Chaga (Inonotus obliquus)Chaga bevat daarnaast ook nog betulinezuur dat zeer sterk het afweersysteem ondersteunt. Het immuunsysteem wordt door deze polysacchariden en betulinezuur, die als de meest werkzame stoffen in de paddenstoelen aanwezig zijn, tot een veelheid van reacties aangezet: zo stijgt het aantal macrofagen (vreetcellen) die kwaadaardige cellen kunnen afbreken. De polysacchariden laten ook de aantallen natuurlijke killercells (NK) en T-lymphocyten stijgen. Kleinere verbindingen als terpenen en steroïden worden eveneens gevonden en ook hier gaat een immuunstimulerende werking van uit.

Shiitake (Lentinula edodes)Verder bezitten paddenstoelen een ondersteunende functie bij wintergerelateerde aandoeningen en hebben ze een gunstige werking op de bloeddruk, het vetgehalte in het bloed en de glucosespiegel.

De paddenstoelen waar ik mee werk worden op een zeer zorgvuldig samengesteld substraat gekweekt volgens een procédé vergelijkbaar aan dat van de natuur, maar met één groot voordeel: contaminatie door schimmels, pesticiden en andere verontreinigingen is hierdoor uitgesloten. Voor deze kweekmethode worden het mycelium en het jonge vruchtlichaam gebruikt.

De paddenstoelen worden gedroogd, verpulverd en verwerkt tot tabletten of poeder.

Het hele procédé vindt plaats onder GMP-richtlijnen.

De volgende paddenstoelen worden in mijn praktijk gebruikt:

Maitake (Grifola frondosa)Chaga Inonotus obliquus
Cordyceps Cordyceps sinensis
Reishi Ganoderma lucidium
Coriolus Coriolus (trametes) versicolor
Shiitake Lentinula edodes
Maitake Grifola frondosa
Blazei Agaricus blazei
Auricularia Auricularia auricular-judae
Pleurotus Pleurotus ostreatus
Hericium Hericium erinaceus
Hoelen Wolfiporia extensa
Grifola Umbellata Polyporus umbellatus (Zhu Ling)

Voor meer informatie kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.