Richard J Smit

Natuurgeneeskundig therapeut
Natural Health Practitioner

Analyse van ontlasting

 

In het spijsverteringskanaal zitten vooral bacteriën die nuttig zijn voor het lichaam. Ze verteren voedsel, beschermen tegen infecties, houden de darmwand sterk en gezond en produceren vitamines. Maar er zijn in de darmen ook altijd ziekmakende bacteriën en schimmels aanwezig.

De samenstelling van de darmflora kan verstoord raken. Bijvoorbeeld doordat er elders in het lichaam (maag, gal, alvleesklier) iets mis is of door verkeerde of eenzijdige voeding. Dan worden de taken van de darmflora niet meer goed uitgevoerd en gaan de schadelijke bacteriën en schimmels de gezondheid ondermijnen.

Hoe gaat het?
U krijgt een testset mee naar huis: een testbuis, ontlastingopvangers en een afnameprocédé.

In de bijgeleverde envelop stuurt u het analysemateriaal naar het laboratorium.

In het laboratorium laat ik uw ontlasting onderzoeken op:

  • Zijn er afwijkingen in de kleur, de consistentie (= stevigheid) en de pH-waarde (= zuurtegraad)?
  • Worden eiwitten, koolhydraten en vetten goed verteerd of zijn er verteringsresten aanwezig?
  • Zijn er in de dunne darm voldoende goedaardige aërobe (= zuurstof-rijke) bacteriën aanwezig om het voedsel te absorberen? En zijn er niet te veel ziekmakende aërobe bacteriën?
  • Bevat de dikke darm genoeg nuttige anaërobe (=zuurstofarme) bacteriën om het immuunsysteem op peil te houden? En niet te veel schadelijke anaërobe bacteriën?
  • Is er sprake van virulente factoren? Het kan zijn dat er op een schadelijke bacterie die op zichzelf niet boven de normwaarde uitkomt, bepaalde enzymen zitten die dan toch ziektes veroorzaken doordat het immuunsysteem wordt omzeild of rode bloedcellen worden afgebroken.
  • Zijn er bepaalde schimmels of gisten aanwezig?

Ik kan ook vragen de ontlasting te testen op de aanwezigheid van parasieten zoals de Helicobacter pylori, die maagproblemen veroorzaakt.

Wanneer de uitslag van het onderzoek binnen is, gaan we verder met de diagnose. Daarna bespreken we samen welke methode om tot verbetering te komen het beste bij u past. Bijvoorbeeld een microbiologische therapie om uw immuunsysteem te reguleren. Of uw lichaam draineren (= schoonmaken) en uw spijsvertering op orde brengen met Oligotherapie. Of uw voedingspatroon veranderen.

 

 

Voor meer informatie over ontlastinganalyse:
www.rp-vitamino.com.

U kunt bij RP Vitamino Analytic ook een brochure aanvragen.